Tramp i Lazar

Priča o bogatašu i siromašnom Lazaru je ispričana kako bi bila pouka i putokaz za sve ljude na planeti. Tko je ovaj nesretni bogataš? Buržuj? Kapitalist? Vlastelin? Biznismen? Neki sportaš? Tko? Pa svaki onaj koji je prešao pola šume plus tolerancija.
Kad malo bolje pogledamo ovu Isusovu priču uočit ćemo da imamo dvije vrste blagodati i dvije vrste patnje. Što se tiče blagodati, neka ih što više, ali što se tiče patnje, e tu treba riješiti problem patnje. Ove patnje su produkt ljudskih djela i ona se samim tim može uništiti djelima koja će zaustaviti manifestaciju djela koja izazivaju patnju. Prvo imamo patnju siromašnog Lazara, i ta njegova patnja je prouzrokovala kasniju patnju bogataša. Za kasniju bogataševu patnju je odgovorna siromahova patnja. A tko je odgovoran za patnju siromašnog ljudskog bića? Pa za nju je odgovoran onaj koji je kažnjen zbog njezina postojanja. Za patnju bogatog ljudskog bića je odgovorno samo bogato biće. I tako imamo patnju ljudskih bića, a što je odgovorno za tu patnju? Pa bogatstvo koje je već jasno osuđeno kao zlo. Dakle, i siromah i bogataš su žrtve bogatstva. Bogatstvo je jedan od velikih uzročnika ljudske patnje, dakle, bogatstvo je bolest, zloćudni rak ljudskog bića i cijelog čovječanstva. A bogataši su glavni nosioci te zarazne i zloćudne bolesti. Sam Isus govori i svjedoči da će bogataši biti osuđeni na tešku patnju, zašto će oni biti osuđeni na tu strašnu patnju? Pa zato što su posljedice njih i njihova bogatstva takođe strašne. I bogataš i siromah su žrtve, što znači da su te obe skupine ljudskih bića bolesne, a to znači da trebaju lijek koji će ih izliječiti od tih bolestiju i koji će ih spasiti od patnje. Najveću odgovornost za postojanje ovih patnji snose dušebrižnici koji ne tumače i ne sprovode ispravno Božji zakon. Za bolesti vinograda bit će optuženi vinogradari koji uopće ne vode brigu o vinogradu a uživaju u svim blagodatima koje daje vinograd. Dakle, ljenost opijenih vinogradara je prauzrok ovih patnji, i bogataša i siromaha. I opet imamo lančanu vezu po kojoj je ljenost, kao bolest vinogradara, uzrok drugih bolestiju koje uzrokuju mnoštvo raznovrsnih patnji. I ljenost je posljedica nečega.
Na osnovu ovoga možemo zaključiti da se naši glavni problemi neće riješiti ako budemo upirali prstom u druga ljudska bića. Ljudska bića su žrtve, sva ljudska bića. Zato sam i rekao da čovjek čovjeku ne može biti neprijatelj, i da se ubijanjem ljudi ne može riješiti taj naš problem. Neznanje o zakonima i zakonitostima koji vladaju u nama i oko nas jest naš najveći neprijatelj. Pobijedit ga možemo samo spoznavanjem tih vladajućih zakona.
Podeli sadržaj
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •