Škaranje

skaranje    Ljudi moji vrijeme je za škaranje. Pitat ćete se kakve veze ima vrijeme škaranja voća sa psihologijom i filozofijom. Itekako ima, jer sve ima neke svoje veze putem usporedbi. Sada će vam Pobro da objasni kako se vrši škaranje samog sebe.

Stanovao sam jedno vrijeme u jednom gradu kroz koji je tekla omanja rječica. Na toj riječici načinjena je vještačka ustava tako da se načinilo jedno neveliko vještačko jezero koje je bilo široko možda 200 metara, a negdje i manje, a dugo oko kilometar. Oko njega je bilo dovoljno uređenih zelenih površina sa klupama. I u ovo vrijeme škaranja, kada je lijepo vrijeme, odlazio sam sjediti na klupu i gledati jezero, labudove, divlje patke, prolaznike i naravno sebe. Kao što voćar gleda voćku tako sam ja posmatrao sebe. Gledao sam ono što je u protekloj godini “izraslo” na meni, a ne donosi nikakvog roda, nego samo uzalud odvlači energiju i vrijeme. Prvo sam “pregledao” nagonsku sferu i gledao da se nije kakav štetni nagon ili navika ukorijenili u meni. Oni su najteži za “odsjeć”, ali mora ih se odstraniti. Zatim bih pregledao svoj rječnik kako bih vidio da se nije koja loša riječ uvukla u njega. Ako jest, ja bih je “oškarao”. Zatim sam pregledao svoje ciljeve i “škarao” one koji su se pokazali za “neplodne”. Zatim bih malo pregledao svoje želje pa bih tu uvijek bilo nešto za oškarati. Onda bih pregledao svoje misli i uviđao koje misli troše mnogo vremena i energije a ne donose nikakva roda nego su više kao parazitske biljke koje “obavijaju” misaoni sistem i guše ga tako da nema vremena da misli o bitnim stvarima.

Dakle, prvo škaram štetne nagone i navike, zatim škaram ružne riječi, zatim ciljeve koji su “nedostižni” ili su “izašli iz mode”. Zatim škaram misli koje izazivaju “gubljenje vremena”, i tako ostavim samo ono što me unapređuje. Tome dam više energije i vremena tako da razvijajući njih razvijam sebe. I to sve se ne može obaviti za jedan dan. Neke “grane” se ne može škarama odsjeći nego ih treba malo duže piliti. Prvo se lociraju ili identificiraju “grane” koje treba odsjeći, a zatim se lagano sijeku. Ponekad treba i dva mjeseca da se kvalitetno obavi “škaranje”.

A umalo da zaboravim pomenuti pokoji kilogram viška i hranu koja “potpomaže” kilograme ako je situacija alarmantna. Sve se to škara, i svake godine. Nekad imam puno za oškarati, a nekad samo “skinuti” par kilograma. Dakle, dragi moji prijatelji, ako hoćete da imate dobar “urod”, onda je vrijeme da uzmete “škare” u misao i krenete škarati, a za svaki slučaj ponesite i pilu. Ako ste se zapustili onda ćete se dobro napatiti.

 

Podeli sadržaj
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •