Satanova baljega

       Nije đavo što je đavo već što je odavno – kaže jedna narodna riječ o đavlu i njegovim smicalicama uperenih protiv razvitka ljudskog bića. Ovo nam kazuje da je narod shvatio da se đavolja moć ne nalazi ukorijenjena u njegovom bitku nego je ona utemeljena u tome što je on odavno, a to znači da je njegovo iskustvo ogromno i da on svoju moć crpi iz tog iskustva od davnina. On zna da svime vladaju zakoni i zakonitosti i zna da uz pomoć znanja o njima on može da sprovodi svoje naume na zemlji. On je između ostalog spoznao da svaka baljega, izmet biljojednih životinja ima svoje muhe. Kad hoće da nahvata određenu vrstu muha koja mu je potrebna za neke njegove naume on načini baljegu koja će privući te muhe i uvući ih u njegovu klopku. Upregnut će ih u kola svog nauma. Jednostavno. I moram reći da se radi o genijalnom zakonskom činu. Kako se radi o negativnom činu tako je dobio ime „Satanova baljega“.

     U posljednjih stotinjak godina poznate su tri Satanove baljege. Zadnja je ISIL ili IS, to jest, islamska država. Načinjena je Satanova baljega na koju je zabijen naziv „Islamska država“. I što se dešava? „Miris“ te baljege je privukao islamiste iz cijelog svijeta. Iza tog mirisa stoji zlo koje se skriva. Nisu svi islamisti bili krvožedne ubojice, ne, ali taj miris islamske države ih je privukao i uhvatio ih u klopku iz koje nije lako bilo izaći. Mediji su namjernim nazivanjem te baljege islamskom državom širili taj miris i tim putem pospješivali usmjeravanje te vrste muha. Namjerno, što znači da su i oni postali vlasništvo „Velikog baljegara“. Ovaj slučaj IS baljege je jasan samo je svrha nastanka te baljege malo složenija. Drugi slučaj Satanove baljege jest osnivanje jedne druge države za vrijeme drugog svjetskog rata. Opet je veliki baljegar načinio baljegu i u nju zabio naziv NDH, to jest, nezavisna država Hrvatska. Kad su nacisti i fašisti proširili taj miris po određenom području došlo je do slijetanja Hrvata na tu zloćudnu baljegu. Cilj zla je bio jasan, upregnuti Hrvate u svoja kola. Isti slučaj kao i kod IS. Isprezanje iz tih kola nije bilo jednostavno ni bezbolno, a i sam čin isprezanja znači krvoproliće. Znamo kako se to dešava. Treći slučaj je obrazovanje najmoćnije Satanove baljege. I opet je slučaj sa nepostojećom državom i težnje nekih da se ona ostvari. Satan je putem cionista načinio baljegu i u nju zabio natpis država Izrael. I opet se dešava sve po istom scenariju, krvoproliće i progoni i sve ono što prati te pojave. Mnogi Židovi su se „odazvali“ tom mirisu iza kojeg stoji zlo. To zlo ih je upreglo u svoja kola. Poučeni poviješću možemo se samo zapitati kako ih ispregnuti iz tih kola a da to ne prođe kao veliko krvoproliće.

          Tri države kao tri baljege i u svakoj se dešava, manje-više isto. Ako živom ljudskom biću prerežete vrat nožem, onda je to zločin nad kojim se zgraža cijeli svijet. U NDH i u IS to je bilo ozakonjeno ili nekažnjivo. Da li je to u DI ozakonjeno i nekažnjivo? Ako se ljudskom biću, dijetu ili odraslom, prereže vrat nožem to je strašan zločin koji traži odmazdu i kaznu, a ako se ljudskom biću prereže vrat gelerom ispaljene granate onda je to isto ništa. I to je inače u ovom svijetu ništa. I takav svijet traži pravo na postojanje. Koliko znam to mu je pravo oduzeto, ali mu je ipak na nečije inzistiranje dana još jedna šansa. Kratkotrajna šansa koja mora biti iskorištena.

Podeli sadržaj
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •