Komentar 1

Zamislite da ste bolesni, da vam srce nešto trokira, da vam je jetra prilično oštećena, da vam desni bubreg nešto šteka, da imate problem i sa prostatom, i da još imate i vodu u koljenima. Mnogo?!

Nije mnogo, imamo ih i više i mnogo težih. Svjesni svih tih svojih zdravstvenih problema uputite se liječniku opće prakse. Taj vaš liječnik vas sasluša i onako površne pregleda, te vas uputi specijalisti da vam pregleda vodu u koljenima. Što ćete pomisliti? Začudit ćete se i onako naški reći da je liječnik sigurno lud. Imate većih i ozbiljnijih zdravstvenih problema a on vas upućuje ortopedu ili kako se već zove taj specijalista. Ne treba vam velika doza razuma da shvatimo da se prvo treba pristupiti liječenju srca i da tu treba uložiti velike napore. Dakle, imamo razumske prioritete koji odlučuju u kojem će se pravcu djelovati. Tako isto bolesti svijeta, a i društvenih zajednica, moraju biti izložene razumskim prioritetima. Ubija nas siromaštvo, ubija nas droga, ubija nas alkohol, ubija nas saobraćaj, ubija nas vatreno oružje, ubijaju nas samoubojstva, ubija nas teror i još mnogo toga.

I kome ćemo prvo objaviti rat? Pa to se zna, rat ćemo objaviti dosadi jer nas i ona ubija na svoj način. Da, to je istina, mi smo objavili rat dosadi a fejs nam je glavna baza. A oni neki drugi su objavili rat teroru. Siju strah od terora kako bi što “razumnije” opravdali taj svoj rat. Koliko Amerikanaca strada direktno i indirektno (direktno je žrtva a indirektno je obitelj žrtve) od vatrenog oružja? Koliko ih ih strada od droge? Koliko od alkoholizma i duhana? A koliko ih strada od tog terora sa kojim su u ratu? U rat protiv terora su uložili preogromna sredstva, uspjeh nikakav. Gdje je tu pamet?Što čovjek da misli o njima i sličnih njima?Što čovjek da misli o čovjeku i ljudskom rodu?

Ovo nije knjiga da bi se čitala, ovo je misaona iskra koja treba da navede na razmišljanje. U Kuranu piše da Bog kažnjava one koji neće da razmišljaju. Ne slažem se sa tim jer su oni koji ne razmišljaju sami sebi dovoljna kazna. Da, vozimo se u vagonima bez ikakva razmišljanja. Vi u njima i ja skupa sa vama. Nedjelja je popodne, odoh vani popiti kavu da ubijem besmrtnu dosadu.

Podeli sadržaj
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •