Guske u magli

Neku večer mi na um padoše one poznate riječi koje upozoravaju da se ne srlja kao guske u maglu. I na to se sjetih jeseni kasne kad sam u ranoj maglovitoj večeri čuo guske iznad sebe kako lete tamo gdje su pošle. One lete tamo gdje trebaju da lete, one lete tamo gdje su se uputile uprkos magli i večernjoj tami. One vide kuda lete, one ne vide očima kuda lete, one vide uz pomoć blagodati svog uma kuda lete. One ne mogu zalutati, niti mogu izgubiti pravac svog leta. To je nemoguće, ali kad su političari u pitanju onda je sve moguće, sve osim dobra.

Samo političar može usporediti one koji ne znaju kud idu sa guskama. Nisu guske ljudi pa da ne znaju kuda idu, ne, one ne bauljaju kao čovjek u magli svoga uma. I na to se onda okrenem malo oko sebe i pogledam malo unatrag i da ne znam o guskama to što znam usporedio bih ovo oko sebe sa gustom maglom i masom gusaka u njoj. Prvo se podigoše u zrak te poletješe u desnom pravcu. Pa lete, lete i vide da ne lete u dobrom pravcu. Onda se odvoji jedan dio pa počeše da lete ulijevo. I lete, i lete, i opet skontaju da lete u pogrešnom pravcu. Onda se sjatiše pa krenuše nekim pravcem između, i opet lete i lete i opet ćorak. I onda počnu da kruže u mjestu, što bi se reklo, ne znajući kud više da lete. A onda gotovo polovina jata se spusti na zemlju ne želeći više nigdje da lete jer su vidjeli da je svaki smjer pogrešan. A one uporne izbezumljeno lete na sve strane mijenjajući smjer svake četiri godine.

I opet ništa, nigdje odletjele nisu a vrijeme sve hladnije i hladnije i opasnije. I jasno je i samim guskama da gdjegod polete da lete u pogrešnom pravcu. Dvije trećine njih pouzdano znaju da lete u pogrešnom pravcu, znaju, ali to im ništa ne pomaže. Stanje im je jako loše, na uzbunu se svira ali ništa. Samo se dešava pojava nekih gusaka koje govore da znaju u kojem pravcu treba letjeti. I onda po jesenjem zemaljskom blatu šaraju linije pravaca ne bi li privukli na svoju stranu očajne guske koje tonu u beznađe.

Ja znam da se ovo ne može desiti guskama, one nisu maloumne jer one znaju koristiti blagodati svog uma. To se može desiti samo ljudima, neukim ljudima. Nije to Bogu drago, nije.

Podeli sadržaj
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •