Gdje si bio ’91

Odavno se već provlači jedno pitanje kroz društvo i čujući ga postavio sam ga sam sebi. Gdje sam ja bio ’91 godine? Ne znam gdje sam bio tad, ali pouzdano znam gdje nisam bio, nisam bio tamo gdje se očekivalo da budem. Jer ja nastojim da budem tamo gdje tvorac moj hoće da budem i da ne budem tamo gde on ne želi da budem.

U to pitano vrijeme vidjeh gdje se zabija nacionalni barjak u zemlju i vidjeh ljude gdje se počeše sakupljati oko njega. Odmah uz barjak se okupiše  oni opaki i sačiniše prvi krug oko barjaka. Ubrzo se uz njih okupi gomila grešnika koji svoj grijeh nisu ni priznavali niti vjerovali da postoji. Kad to vidje jedna specifična vrsta ljudi krenu se okupljati oko njih jer im njihova masa omogući da pusti svoje „pogane jezike“ sa lanca i da mogu njime da grizu sve oko sebe po nekom čudnom kriteriju. I tako podrugljivci načiniše treći krug te gomile. U četvrtom krugu se nađoše oni koji spadaju u onu narodnu izreku ‘Vidla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu’. Kad su ovi okupljeni vidjeli da se još neki nisu uvrstili u te krugove viknu „Ajd’ Alija nek’ je više vojske“. I oni koji se tad okupiše  sačiniše  peti krug okupljenih.  A oni koji su se malo duže nećkali na kraju postupiše po onoj narodnoj ‘Gdje svi Turci tu i mali Mujo’. Oni u prvom redu uz barjak ne pustaše nikoga preblizu barjaka te u tu svrhu od drugog kruga napraviše opasnu palisadu koja ih  je štitila od onih koji su se htjeli probiti bliže barjaku. A ispred te palisade od ovih iz trećeg kruga napraviše pse lajavce koji su lajali na sve što nije po mjeri opakih.

Sad se nameće pitanje oko koga, ili oko čega su se okupili ovi oko ova tri prva kruga? Oko barjaka se nisu okupili jer je barjak mrtav i prazan tako da se oko toga ne može okupiti. Ali barjak se može iskoristiti kao mamac za okupljanje, za davanje moći onima koji su u prvom redu uz barjak, a samim tim i drugom i u trećem krugu. Možemo saznati, a uglavnom i znamo koji su to koji sačinjavaju ta tri kruga, ali ne znamo ono što moramo znati, a to je što stoji iza tih ljudi. Jer to što stoji iza njih jeste ono oko čega su se ostali krugovi okupili, i čemu su dali moć da se pod raznoraznim nazivima manifestuje. Kad bih rekao da iza njih stoji sedam smrtnih grijeha to bi bilo zamagljivanje istine. Iza njih stoji pohlepa, bezobzirnost, bezosećajnost i sve ono što prati te nevidljive neprijatelje ljudskog roda. Kad bih rekao da su iza njih stajala sva zla ovog svijeta ne bih pretjerao jer po onome što se manifestovala može se s pravom to reći. Dakle, barjak sam po sebi nije problem, problem može da bude samo u onima koji se nalaze najbliže tom barjaku. Barjak je u većini slučajeva bio mamac kojim su negativne sile privlačile ljude kako bi im oni dali moć da se mogu manifestovati u vidljivom svijetu. Ne slijedi savjete opakih, ne staj na putu grešničkom, nititi sjedaj u zbor podrugljivaca, jer tim činom daješ moć negativnosti koja je neprijatelj i tebe i svega oko tebe. Spoznavajući zakon čovjek stvara svjetlost oko sebe, i vidi ono što se ne vidi. Vidi da se masa okupila oko negativnosti i da joj daje moć kojom će ona izvršiti destruktivan čin nad njima samima. Eto gdje nisam bio ’91.

Podeli sadržaj
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •