Frankenštajn

Zašto je sve u neredu, da ne kažem u kaosu? Zašto ovaj svijet liči na nekog neoformljenog Frankenštajna? Odgovor je uvijek isti, samo usporedba može biti drugačija. Opet neznanje o onom najbitnijem, o čovjeku. Ali ljudi su znanja prepuni, nema toga koji ne zna. Njihovo znanje kao carevo novo ruho.

Na primjer, rasprodate sve što imate i za te novce kupite komad zemlje pogodan za uzgoj vinove loze. Kupite tu zemlju, uredite je, zasadite vinovu lozu vrhunske kvalitete i oduševljeno pogledate savršeno uređen vinograd. Zatim odlučite da nađete nekoga da vam vodi brigu o vinogradu i da vam pravi vino kojim ćete se slastiti. U tom svom razmišljanju odlučite da odete na Grenland i nađete par Eskima da vam oni vode brigu o vinogradu. I to Eskime koji nikada nisu ni vidjeli vinograd, niti imaju gdje naučiti nešto o vinogradarstvu. Za dobru plaću Eskimi prihvate vašu ponudu za “vođenje brige” o vinogradu. Na što će taj vinograd vremenom izgledati? Kakvo će biti stanje vinove loze? A kakvo će tek vino biti? I zadnje pitanje glasi da li ste vi normalni ako tako postupite? Odgovori su jasni, prejasni, vi niste normalni ako tako postupite. Vinograd će izgledati kao vaša država, vinova loza će biti poput vas, a vino? E, vino, to su vaša djela, zubi trnu od tog vina. Zašto ste vaše društvo dali u ruke vašim političarima? Oni o društvu nemaju pojma. Zašto ste sebe dali u ruke političarima kad oni o čovjeku ne znaju ništa? Zašto ste uzeli pravo koje su vam dali, pravo da birate? Da vi znate izabrati ne bi oni vama to pravo dali. To nije demokracija, to je diktatura neukih koji nisu diktatori, nego su samo oruđe velikih diktatora. Vama je dato pravo da birate, ali vi ne smijete da birate. Da bi se steklo pravo za biranje mora se poznavati ono što se bira. Meni su sva vina ista, jer o vinima ne znam ništa. Hoćete li meni dati pravo da izaberem vino koje ćemo piti? Smijem li ja uzeti sebi to pravo da biram vino iako znam da o vinu ne znam ništa? S jedne strane političari se javljaju da vode brigu o čovjeku iako se u čovjeka razume k’o Eskim u vinovu lozu. S druge strane, vi birate da o vama vode brigu oni koji o čovjeku ne znaju ništa.

Zar vi mislite da je rast BDP-a razvitak čovjeka? Zar vi mislite da je smanjenje nezaposlenosti uspjeh za čovjeka? Zar je ekonomija čovjek? Zar je povećanje plaća uzvišenje čovjeka? Zapamtite što ću vam reći: ‘Klasični diktatori su vladali uz pomoć sile i oružja, moderni diktatori vladaju ovim svijetom uz pomoć neznanja i vas.’

Podeli sadržaj
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •